Veteriner fakültelerinin neden sesi çıkmıyor?

Haber Giriş : 22 Ocak 2006 12:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Veterinerlerin sesi çıkmıyor

Kuş gribi konusu gündeme geldiğinden bu yana "bilen, bilmeyen" ahkâm kesiyor, ama bu konuda uzman olması gerekenlerin, veteriner hekimlerin sesi çıkmıyor...

Türkiye'de çok sayıda veteriner var. Üniversitelerimizin çoğunda veteriner fakültesi var.

Devlet üniversitelerimizdeki 19 veteriner fakültesinin 9'u Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da. Kuş gribi bu defa Doğubayazıt'ta ortaya çıktı. O çevrede Kars ve Van üniversitelerinin veteriner fakülteleri var... Hemen yakınlardaki Erzurum, Elazığ, Diyarbakır üniversitelerinin veteriner fakülteleri var... Bugüne kadar bu fakültelerin öğretim üyelerinin kuş gribi olaylarına nasıl yaklaştıklarını, teşhis ve tedavi faaliyetlerine nasıl katkıda bulunduklarını, veteriner fakültelerinin laboratuvarlarının, araştırma birimlerinin nasıl kullanıldığını duyamadık, öğrenemedik.

Göçmen kuşları izlemek, göçmen kuşların neden olabileceği hastalıklar konusunda halkı uyarmak, kuş gribi belirtisi ortaya çıkar çıkmaz, üniversite imkânlarını seferber etmek acaba neden mümkün olamadı?

Üniversiteler çevreye ilgisiz

Acaba kuş gribi gibi önemli bir hayvan hastalığı bu fakülteleri ilgilendirmiyor mu?

Eğer "bölge" ve "şehir üniversiteleri" bulundukları çevre ile bütünleşemiyor, çevreye duyarsız kalıyor ise, bu tür üniversiteleri neden açıyoruz? Sorun, sadece veteriner fakültelerinin sorunu değil. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki bölge ve şehir üniversitelerinin ana sorunudur. Kars, Van, Erzurum üniversitelerinin ana sorumluluğu, bölgedeki hayvancılığı geliştirmek, hayvan hastalıkları ile mücadele etmektir.

Sözlükte veteriner hekimlik şöyle anlatılıyor: "Her türlü hayvan hastalıklarının teşhis ve tedavisi ile, hayvanların üreme ve ıslahı ile, hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıkların önlenmesi ile ve de gıda kontrol hizmetleri ile uğraşan meslek dalına veteriner hekimlik denilir."

Çok sayıda veteriner işsiz

Osmanlı'da babadan oğula geçen "baytar"lık yanında ilk "veteriner okulu" Harbiye Mektebi'ne bağlı olarak 1842 yılında kuruldu. Sultan Abdülmecit Han döneminde Tıbbiye'ye bağlandı. İlk veteriner fakültesi 1933 yılında Ankara'da kuruldu. Veteriner fakültelerinin eğitim süreleri 5 yıldır.

İyi de, acaba bu fakültelerden mezun olan veteriner hekimlerimiz ne yapıyor?

İzmir Bölgesi Veteriner Hekimler Odası'nın yayınlarından öğrendiğime göre, 1983 yılında veteriner hekimlerin bakanlıktaki ve taşradaki teşkilatları kapatılmış. Bakanlığa bağlı 81 il müdürlüğünden sadece 8 ilde veteriner hekim müdürlüğü bulunuyormuş. İl müdürlüklerinin kadrosu 3352'den 2000'e indirilmiş. Hayvan sağlığı ve gıda kontrolünü bu veteriner hekimler yapıyormuş.

Bakanlığın 15 yıldır veteriner hekim alımı yapmadığı, çok sayıda veteriner hekimin işsiz dolaştığı belirtiliyor. 3000 belediyenin sadece 1000'inde veteriner hekim çalışıyormuş.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki üniversitelerin veteriner fakülteleri
Üniversitenin Öğrenci Öğretim Profesör
adı sayısı üyesi sayısı
Erzurum/Atatürk 151 28 1
Elazığ/Fırat 671 115 27
Diyarbakır/Dicle 163 17 1
Hatay/M.Kemal 158 30 1
Kars/Kafkas 481 95 3
Kayseri/Erciyes 246 25 5
Konya/Selçuk 569 102 35
Şanlıurfa/Harran 116 43 5
Van/Yüzüncü Y. 308 74 14

Kaynak: YÖK

Güngör Uras/ Milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber